Močević: Željli su biološki da nas unište

Foto: SRNA

Na večerašnjoj promociji projekta „Dušu mi nisu ubili“ održanoj u Narodnoj bibiloteci u Prnjavoru, potresnom svjedočenju o stradanju srpskog naroda u BiH u 20. vijeku, Mira Lolić Močević rekla je da su najteža svjedočenja i priče o stradanju djece za koju nije bilo milosti, kao i da je ubijanje djece potvrda da neko želi biološki da uništi jedan narod.

Močevićeva koja je autor knjige i dokumentarnog filma „Dušu mi nisu ubili“ kaže da normalan čovjek ne može ostati ravnodušan kada su u pitanju stradanja djece.

„Činjenica da je neko mogao da siluje djevojčicu od 9,5 godina i da na kraju za to ne odgovara je strašno. Ne znam kako bi opisala taj čin da je neko mogao da raspori i zakolje trudnu ženu, da iz stomaka izvadi i zakolje i njenog sina, a kćerku udari po glavi. Nije bilo milosti za srpsku djecu“ , kaže Močevićeva.

Ona naglašava da su srpski narod zapadno od Drine oni koji su željeli da vladaju ovim prostorima ubijali, uništavali, željeli biološki da unište namećući im Drinu kao vještačku granicu između istočnog i zadapnog dijela srpskog naroda i da ovaj projekat govori o stradanju civila koji bi u svim ratovima morali biti zaštićeni.

„Ovom promocijom želimo da ostavimo traga u našem nezaboravu, u onom što se dešavalo Srbima, srpskim civilima u BiH u 20. vijeku. Šest naučnih radnika koji su govorili u ovom projektu su rekli da nažalost nema takvog naroda koji je na kućnim pragovima stradavao u tri rata. Zajednički imenitelj za 59 ljudi koji su svjedočili o stradanju jeste da su oni i njihove porodice u tri rata stradavali kao civili“ , pojasnila je ona.

Močevićeva kaže da je želja i cilj da kultura pamćenja kod srpskog naroda zaživi, da se poštuje, da se ta kultura diže na viši nivo jer više od milion žrtava u Drugom svjetskom ratu, više od 200.000 u Prvom svjetskom ratu i oko 30.000 u poslednjem odbrambeno – otadžbinskom ratu nikome ne daju za pravo da se zaborave.

„Često na promocijama govorim da je patrijarh Pavle 1992. godine postavljajući krst na vrh Mrakovice u znak sjećanja na stradale kozarčane i krajišnike rekao – zaboravljeno zlo je izvorište novog zla! Nama su se nažalost ta zla često dešavala. Moramo da prestanemo da zaboravljamo sve što nam je učinjeno ne zato da bi se svetili nego da se nikada više ne bi desilo ni našem narodu niti bilo kom drugom narodu u svijetu“ , istakla je Močevićeva.

Dio ovog prijekta je i knjiga, odnosno istoriografska monografija „Zatiranje Srba u 20. vijeku“ autora Drage Mastilovića.

SRNA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*