KOTLIĆ I ROŠTILJ U DOBA KATASTROFALNE POPLAVE U najtežim danima najviše je značila prijateljska pažnja

Foto: RAS Srbija / RAS Srbija

Katastrofalna poplava, koja je 2014. zadesila sever Republike Srpske i ostavila hiljade porodica bez krova nad glavom, ostaće upamćena ne samo po apokaliptičnim scenama, nego i po solidarnosti, dobroti i kreativnosti ljudi, spremnih da pomognu unesrećenima, bez obzira na nacionalnu i entitetsku pripadnost.

Tako je u Doboju, koji je pretrpeo najveće štete, čim se voda povukla, u poplavljenom naselju Pijeskovi, postavljen  veliki roštilj.

Mesna industrija iz Tešnja, u Federaciji BiH danima je delila Dobojlijama besplatne đakonije sa roštilja, a jedan od roštilj majstora bio je i vlasnik kompanije Maid Jabandžić.

U ratu su se Dobojlije i Tešanjci gledali preko nišana, ali 20 godina kasnije, kad je Doboj potopljen, komšinska solidarnost je nadjačala ratne traume.

Tih dramatičnih dana dobrotom su se proslavili i Prnjavorčani, koji su poplavljenima spremili kotlić za Ginisa i to ne jedan, nego dva.

Prvo su ukusnom čorbom počastili 14.000 Dobojlija, da bi dan kasnije u Maglaju skuvali 10.000 obroka za poplavom ugrožene ljude iz ovog mesta u Federaciji BiH.

Kotlić je svuda dočekan sa radošću, jer ljudima koji su zbog poplava ostali bez doma, porcija tople čorba značila ne samo obrok, nego i prijateljsku pažnju.

Blic

2 Comments

  1. Zna li neko gdje je sad taj kotao za kuvanje corbe? Moze li kupiti ili mozda iznajmiti

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*