Klokić:Opredjeljenje Vlade saradnja sa svim investitorima VIDEO

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić rekao je da je opredjeljenje Vlade Srpske saradnja sa svim domaćim i stranim investitorima.

RTRS

Klokić je danas u Banji Kulaši kod Prnjavora naveo da je u okviru programa postinvesticione podrške ovo ministarstvo tokom ove godine, zajedno sa predstavnicima lokalnih samouprava, posjetilo 40 firmi koje zapošljavaju više od 3.600 radnika i koje su ukupno investirale više od 160 miliona KM.

On je nakon sastanka saradničke mreže u okviru programa postinvesticione podrške investitorima u Srpskoj, rekao da je Ministarstvo za ekonomske odnose 2013. godine započelo program postinvesticione podrške s ciljem motivacije postojećih investitora u Republici Srpskoj na reinvestiranje, kao i poboljšanje veza sa lokalnom privredom.

“U program, koji se realizuje uz pomoć Grupacije Svjetske banke, zaključno sa današnjim danom uključeno je 26 jedinica lokalne samouprave. Ove godine u program postinvesticione podrške je uključeno novih pet jedinica lokalne samouprave” , rekao je Klokić.

On kaže da je u BiH zabilježen pad stranih investicija u odnosu na prošlu godinu usljed promjene glavne orijentacije investitora za ulaganja – sa veličine tržišta na bezbjednosnu situaciju.

“Nažalost, BiH bilježi pad investicija, ali ista situacija je i u zemljama regiona. Nadam se da će se ti trendovi promijeniti”, rekao je Klokić.

Načelnik opštine Stanari Dušan Panić rekao je da je na području Termoelektrane Stanari, na površini od oko četiri hektara, formirana industrijska zona.

“Privodimo kraju uređenje infrastrukture i pristupnih komunikacija. Donijeli smo i određene skupštinske povlastice da investitori koji žele mogu doći, ulagati i raditi. Očekujemo da će industrijska zona zaživjeti početkom proljeća i da će u roku od dvije godine biti popunjena. Imamo taj plan i vjerujemo da će biti i ostvaren”, naglasio je Panić.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš izrazio je zadovoljstvo što je i ova lokalna zajednica dio projekta postinvesticione podrške.

“Prnjavor još od 2010. godine planira da na petlji na Vijaci, gdje se nalazi autoput, počne izgradnja poslovne zone sa oko 120 parcela na po 10 hiljada kvadrata. Na narednoj sjednici Skupštine opštine biće donesen pravilnik koji će omogućiti da se zemljište prometuje ispod tržišne vrijednosti”, rekao je Tomaš.

On je dodao da će biti omogućene određene povlastice, prije svega za privrednike koji trenutno posluju na području opštine i zapošljavaju veći broj radnika.

Tomaš je podjetio da Prnjavor ima desetak privrednih subjekata čiji se izvoz mjeri desetinama miliona KM.

“Ovdje leži ogroman potencijal. Uvjeren sam da ćemo naredne godine, završetkom autoputa i otvaranjem poslovne zone. biti najprespektivnije mjesto za investicije u BiH”, poručio je Tomaš.

Kao najveći problem sa kojima se privrednici trenutno susreću u svom radu, Tomaš je naveo snabdijevanje električnom energijom.

Srna

Da li smatrate da se sjednice SO Prnjavor trebaju prenositi uživo preko interneta?

  • Da (84%, 1,732 glasova)
  • Ne (16%, 335 glasova)

Ukupno glasova: 2,067

Loading ... Loading ...

7 Comments

  1. Ministar je sasvim precizno i koncizno ukazao da se postoji potreba za prevazilaženjem stanovitih problema koji se pojavljuju… Daklem, čoek je bijo sto posto pricizan.

  2. Da li je opstina Prnjavor uradila elaborat i ispitivanje zemljista a u svrhu podizanjs industrijske zone.. Stabilnost zemljista, nivo podzemnih voda, ekoloski uticaj na okolinu i pitku vodu u okruzenju…danas je industrijski objekat nezamisliv bez podzemnih etaza.. jel to izvodljivo u onim barama? Kud sa otpadnim vodama? Da nespominjem da bi se iste trebale preciscavati pa tek onda da se ispusta iz industrijske zone…opstina treba da zaposli menadzera industrijske zone koji ce aktivno traziti i birati investitore da se tu smjesti odgovarajuca industrija a ne da bude zagadjivac pored prehrambene industrije

  3. Ne mogu da vjerujem da tako mlad covjek moze biti toliko ogranicen i licemjeran! Upravo on je bio direktoe Elektra prije nego ga ‘zapade” ova funkcija ministra za koju ocigledno nije dorastao!

  4. Prvo su negdje trebali vidjeti kako izgleda poslovna zona, pa onda pričati o tome, tamo je još gola ledina. ovdje padne 10 cm snijega i totalni kolaps, žice od električne mreže pridržavaju stubove da ne padnu, umjesto da stubovi drže žice, putevi puni rupa da točkovi otpadaju, većinu lokalnih putnih pravaca ove godine nisu i krpali, to da bude pozitivna atmosfera za strane investicije, pa strani investitor prvo obiđe okruženje gdje misli graditi, posluša komentare političara, pošalje svoje ljude da pričaju sa građanima ili jednostavno sjedne u neku od naših kafana, i šta mislite da će uraditi na kraju, naravno otići glavom bez obzira sa ovog prostora.

  5. Poražavajuća je činjenica da ,da se bilježi pad stranih investicija u BiH i da se to objhašnjava opštom nesigurnošću,kad u jednoj Derventi koja je iz rata izašla kao zagraište privredni razvoj ove lokalne zajednice se može uzeti kao primjer.Vjerovati je da i Bog treći put pomaže kada su u pitanju prnjvorske poslovbne zone, od kojih ova treća po redu u zoni autoputa i ako tu omane, mi smo propustili veliku razvojnu šansu.

  6. Da nije zalosno bilo bi smesno?!? Najveci problem elektricna energija??????? A Stanari 20 km od Prnjavora ….Gdje su putevi po industrijskoj zoni , voda , kanalizacija??? Ovi ljudi kao da nikad nisu vidjeli industrijsku zonu i sta to znaci?? I zelite da dodje npr. neka prehrambena industrija tu?? Da radi hiljade ljudi? Dajte malo se uozbiljite…i preispitajte se kakva se firma moze postaviti na 10.000 m2

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*