Izvedena premijera predstave “Luckasti klovnovi”

Foto: SRNA

Dramska scena Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” iz Prnjavora izvela je večeras pred domaćom publikom premijeru predstave “Luckasti klovnovi”, rađenu po tekstu Tode Nikoletića, a u režiji Brankice Radonjić.

Nikoletić, koji je prisustvovao predstavi, rekao je da mnogo znači oživljavanje na sceni onoga što stvara umjetnički um, da junaci postanu vidljivi.

“Nikada nisam sumnjao da ova priča neće doživeti svoje izvođenje u pozorištima. Sa zadovoljstvom mogu da kažem da je Lutkarsko niško pozorište za godinu dana imalo 100 izvedbi ove predstave. Vjerujem da će i predstava u Prnjavoru doživeti istu sudbinu jer ona ostavlja duboku poruku da ne želimo pobedu po svaku cenu, da poštujemo one koji nam pomažu”, rekao je Nikoletić.

On je dodao da je u priči naglašeno da je mnogo nesreće i tuge na svijetu, a malo klovnova koji su inicijalna kapisla djeci da u sebi nose vedrinu, da se smiju i raduju.

“Trebamo učiniti sve što možemo da decu privučemo u pozorište gde postoji smeh, iluzija života, obradujmo ih, nasmejmo ih, pružimo im šansu da se pokažu. Umetnost ih najlepše formira, oblikuje i pruža šansu da istraže sebe”, poručio je Nikoletić.

Rukovodilac Dramske scene Brankica Radonjić podsjetila je da je predstava imala svoju pretpremijeru tokom Dana opštine prošlog mjeseca kada su je mogli pogledati najmlađi Prnjavorčani, dok je večeras bila prikazana široj publici kao 44. premijera.

“Ono što je nas privuklo ovom tekstu jeste poruka koja se jednostavno iščitava jer svako dijete može zaključiti da je riječ o pravom prijateljstvu, da nesporazumi mogu da se izglade ukoliko ima želje da se družimo. To su upravo poruke koje mi kroz svoje predstave upućujemo mališanima”, dodala je ona.

Radonjićeva je rekla da su prve reakcije najmlađe publike na “Klovnove” bile odlične, što je pokazatelj da je riječ o jasnom, pitkom tekstu koji oni razumiju.

“Predstava ima elemente interakcije što se djeci posebno dopada. Naše mlade glumice uspjele su da živahno iznesu likove klovnova Gileta i Žileta, koji su postali prepoznatljivi ‘stanovnici’ našeg grada”, rekla je ona.

U ulogama klovnova nastupile su Mila Prosan i Anastazija Šimić.

SRNA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*