Komandant Veljko Milankovic i Vukovi sa Vucijaka

Pamtim to kao da je bilo danas...
Zaključana tema
Korisnikov avatar
seljak iz skakavaca
Postovi: 3642
Pridružio se: 16.11.2005. 18:15
Lokacija: Pureši

Komandant Veljko Milankovic i Vukovi sa Vucijaka

Post od seljak iz skakavaca » 06.05.2008. 20:59

Osetih potrebu da otvorim temu koja po mom nekom misljenju nedostaje na ovom nasem forumu..
Temu koja bar na neki nacin treba da nas drzi dalje od zaborava prema junacima minulog rata, ali u pravom smislu te rijeci.
Ovaj potez ni u kom slucaju ne krije u sebi neki zli nacizam, mrznju niti bilo sta drugo; vec samo pokusaj da dodjemo do vise informacija itd o pomenutom junaku i njegovoj jedinici.
Koliko sam upoznat, Veljko Milankovic je vodio casnu borbu, borbu za svoj narod, za svoju zemlju; i ne nosi u sebi karakteristike "pljackasa" niti bilo cega slicnim tome...
Za nesto vise posluzicu se copy/paste :

ВЕЉКО МИЛАНКОВИЋ, КОМАНДАНТ "ВУКОВА СА ВУЧЈА"

ВЕЧНИ ДУХ СРПСКИХ ОБИЛИЋА


И пре но што је пољубац смрти попримио укус неопозивости (14. фебруара ратне 1993. године) после рањавања у грлтлу бенковачког фронта, легендарни поручник се беше преселио у историју, предање и песму. Његови "вукови" остали су на бранику српских земаља, и даље се јуначки борећи. А за јунацима се - као што рече храбра српска мајка - не плаче!

Истицао је авryст ратне 1991. roдие.­ Летњи предвечерњи пљусак тек бешге проминуо Западном Славонијом, кад је у базу српске војске и ЈНА у Окучанима стигла кратка порука:
'Вукови са Вучјака" продрли су у Јасеновац н преузели контралу над местом. Прекинута су страшна ус­ташка дивљањаа на светој и мученичкој српској земљи. Заробљена два тенка Т­-84; један оклопни транспортер, веће количине пешадијског наоружања и му­ниције, комплетно наоружање, опрема и муниција из ојачане станице усгашке по­лиције. Ослободиоци нисy имали губига­ка....
Држећи папир с поруком у руци, мајор јНА, повереиик генерала Николе Узелца, није крио неверицу:
- Немогуће! Па њих је, после прекју­черашње одбране Окучана, осало свега четрдесет шесгорица!.. .
Непун сат и по касније присгигла је но­ва порука:
"Ојачани вод "Вукова са Вуијака' саче­као је на Брочицама хрватске снаге које су бежале иэ Јасеновца и дефинитивно их разбио. Непрнјатељ је имао тридесет се­дам мртвих и више десетина тешко рање­них. Наше снаге - без тубитака..."
Исте вечери из Јасеновца је, с потписом поручника Вељка Миланковића, коман­дгнта "Вукова са Вучјака", стигла и трећа депеша:
"Имамо поуэдана саэнања да Новску у овом тренутку не брани више од сто два­десет усгаша. Томе треба додати и иэвес­тан број оних који су се у расулу повукги из рејона Јасеновца ка Новској. Ово је је­динствена прилика да се, беэ великих про­блема, успстави наша контрала над овим важним месгом. Тражимо хитно одобрење за напад."
Историја ће. ако још има оних којима то није јасно, докончати објашњење за­што тражено одобрење никада није сгиг­ло. Новска данас, као што је поэнато, није у границнама Републике Српске Краји­не...

У сазвежђу "Белог вука"
Тог авгугга први пут сам чуо за "Вукове са Вучјака" и њиховог команданта поруч­ника Вељка Миланковића.
Миланковићи су коренима из Црне Го­ре, околина Плужина. У трећем колену уназад доселили су се на плаанину Вучјак, општина Прнњавор, Босанска Крајина. Јед­ног зимског праскозорја, 5. јапуара 1955, у њиховом дому рођено је здраво мушко дете које је на крштењу добило старо хај­дучко име -- Вељко.
Пре овога рата Вељко Миланковић, по образовању саобраћајни техничар, био је један од најмоћнијих приватнмх предузет­ника у Босанској Крајини. Кад је почело уздизање српског националног покрета и у бившој БиХ, под фирмом Српске де­мократске сгранке, он је у Прњавору био не само врло активни учесник већ и један од главних донатора.
На Видовдан 1990, у Босанском Грахо­ву, одржаи је важан скуп највиђенијих Срба Босанске и Книнске Крајине. Одлу­чено је, поред осталог, да се из свих бо­санскокрајишких општина, за не дај Бо­же, упути одређен број људи на обуку у Голу6ић крај Книна. Међу упућенима, по свому хтењу, био је и Вељко Миланко­вић.
После брзе и врло квалитетне обуке, Миланковић се у Прњавор вратио с чи­ном поручника. Од више зналаца могло се чути: тешко је одредити да ли је Вељко Миланковић више научио од врсних ин­структора у Голубићу, или пак они од ње­га.
Одмах по повратку, на родном Вучјаку осиива базу и отпочиње обучавање својих будућих бораца. Беху ту претежно стаси­ти младиАи из Прњавора и околине. На леви рукав својих униформи пришивају белога вука, што ће убрзо постати њихов чувени заштитни знак- Капе никад неће носити. Важно је, говораху, оно под ка­пом и у срцу. . .

Четрдесет шест »Вукова« оалобађа Јасеновац
Ватрено крштење »Вуков" су имали на Коэари. Муњевитом акцијом, у садеј­сгву са одабраним српскмм борцима из Омарске, преузели су контролу над теле­визијским релејом и пробили информа­тивну блокаду под којом су ХТВ, јУТЕЛ и Алијина РТВ Сарајево држали западне српске эемље.
Другог августа 7991, усташким нападом на Окучане, букнуо је дуго најављивани рат у Западној Спавонијн. Убрзо, проце­њујући cтање у ЈНА и однос снага на тек отвореном фронту, Влада Босанске краји­не хитно позива "Вукове са Вучјака" да се укључе у борбу.
Тачно 24. августа, "Вукови" су, ноћу, прешли Саву и ушли у село Млаку на ле­вој обали. Потом, кроз поља и беспућа, кроз шикаре и кукурузишта, са територи­је под јаком усташком контролом, иэбија­ју на надвожњак у Врбовљанима, у том тренутку кључну тачку за одбрану Окуча­на. Са запрепашћењем су консгатвали да на тој пресудној тачки нема српских снага. У борбу улазе одмах.
Окучани су одбрањени, важна села То­вац и Гријеђани ослобођена. .. Бесни због великих ryбитака и неуспеха у походу на Окучане, усташе отпочињу страшна див­љања у српском Јасеrговцу.

+++++++++++++++++

Спреман сам, господо
безусловно извршити
сваку влшу наредбу,
сем оне која
представља оцигледну
издају српског народа
и његових
национално-државних
интереса - обратио се
поручник МиланковиА
својим
претпостављенима у
Команди Корпуса

++++++++++++++++

- Иэбора а времена за чекање рги ни­смо имали. Моралн смо напасги одмах. Бејасмо у садејству са 11. крајишко-ду­
бичком бригадом, која је добро одрадила посао. Но истина је да је у Јасеновац ушло и преузело контролу над њим 46 мојих "Вукова са Вучјака". . .
Кажа о херојима итрговцима


Пошто одобрење за напад на Новсуl није стигло, "Вукови" се, чим се стабилизовала локална власт у Јасеновцу, повла че усвоју базу на Вучјаку. Радило се, за право, о тродневном предаху и попуни људством и наоружањем, после чега је био планиран велики поход на Нову Градишку. Требало је да се "Вукови" у Српцу пребаце преко Саве и тајно уђу дубоко залеђе усташке одбране. Истовремено окучанске јединице територијалне одбра не имале су задатак да фронrално креу~ ка Новој Градишци. ..
Све је у бази на Вучјаку било у энаку прилрема за деликатни подухват. Вече пред лолазак, 14. новембра 1991, на Byчјак је стигао водник војне полиције из Бањалуке Браико Ратић, који је пренео Вељку Миланковићу да га хитно тражи генерал Узелац.
И Вељко Миланковић је у Бањалуци эадржан у притвору. Беэ икаквих папира без эваничне истраге, без правог објашњења, у ћелији затвора на Туњицама остао је више од месец дана. Њеroви борци су пуштани, постепено, у групицама, a ое је задржан последњи.
Касннје се испоставило да су тих месц и кусур дана бнли кључни у paтy за Западну Славонију. Сви који сy могли баталити планирану трговину српском земљом не беху полжељни тих дана. А поруч ник Миланковић је силно згрешио, како ће доцније чути, због изјаве у Команди Корпуса:
- Сnремаи сам, господо, безугловва пэвршити сваку вашу наредбу, сем ове која предсгавља очнгледеу издају српског народа и његових национално - државинх нитсреса!

Српски га метек није га хтео. . .

Кад је Миланковић поново стигао на Вучјак, стање у Западној Славонији било је, за Србе, изузетно неповољно. Пада Ма­шићка Шагoвина, падају Ширинци, угрo­жени су Чаглић, Бодска, Окучани... На гласника из Окучана у бази на Вучјаку није требало дуго чекати.
- Прихватили смо, без двоумљења, и кренули у најкраћем могућем року. јер од почетка смо знали и зацртали ако допустимо да неко од свега овога направи приватне,клановске или сграначке ратове, Србима се не пише ништа добро - казао ми је Вељко.
Три пута је тком децембра те 1991, Вељку Миланковићу био намењен српски метак: Судбина нли нека виша смисао учинили су да не буде ни огребав оа сеојнх. Рањен је 28. фебруара 1992. (нагазна мина), кад су "Вукови" под сумњивим околностима послати у једну ноћну акцијy. (На једној мојој кутији "дрине" без филтера, Вељко ми је исцртао ситуацију у околини села Смртићи и објаснио "систсм навлаченња на танак лед.. ..)
Кроз нагарављене перспективе, највероватније хеликоптсром, доспева на ВМА у Београду. Лечење никада није завршено.
Из блокираних западних српских земаља до поручника Миланковића допрли су позиви. Отпочињала je "Операција коридор", а њу је тсшко било и замислити без "Вукова са Вучјака".
Судбина операције "Коридор" ломила се, већ у старту, у бици за Цер. Поручник Миланковић предводио је своје "Вукове" с гипсом на рањнеој нози (тако је било у свим биткама током операције). Жесто­ким јуришом "Вукови", у садејству са храбром кордунашком четом, пробијају ушанчене усташке линије и чине први корак на "Путу Живота". . .

>>Иде Вељко, эа њим иду момци. . .<<

На захтев Милана Мартића, "Вукови" су у наставку операције "Кодридор" били у друroј тактичкој групи крајишког пу­ковника (сада генерала) Милета Новако­вића.
Налет српских снага заглавио се недуго после битхе на Церу. Пуковник Симић је, форсирајући Босну, био бачен назад. На врло неповољном терену, било је готово немогуће одлучујућу технику провући наnред. На предлог Вељка Миланковића, после вишедневног генералског нећка­н.а, техника је спуштсна са брда и треба­ло је покушати пробој друмом, у колони. Одлука је била рискантна, али, заправо, једино моryћа!
И, колона је кренула. На челу су били "Вукови" и невелика тенковска јединица
"Сивци" (названа по своме храбром ко­мандиру, "ражалованом поручнику Сивцу").­

У жестоким борбама "у ходу" - преко Добор-куле, Јакеша, Пећника, Мионице и Липа - успевају да се пробију и лровуку технику без губитака. Пала је и Модрича.Узимање Оџака потом је била ствар рутине..

У аналима овога рата свакако ће остати и редови старог новинарског вука Зорана Богавца:

"Момци 'вечитог поручиика Милаико­вића' нзвели сy једини класнчан јурииш "на нонж" виђен у грађанском рату 91/92. Крећући се у напад на забункерисано брдо Јакеш, развили су се у сгрелце нзнели заставу у прве редове и, лосле команде "Нож на пушке!' полетели грудима на не­пријатељске ровове. .. јуришајући на Ја­кеш, стратсшку тачку са које се бранила Модрича, свој комадиh славе главом је платило девет Белих вукова"" Двадесетак их је ранњено. Јакеш је пао. Паника - "Ву­кови долазе! - захватила је Модри­чу. . "

". . . саВучјака српспки добровоњци..."

Беху то дани киша, маглуштина, грмљавине. Употреба авијације била је готово немогућа.Борбе за Коридор, од битке на Церу до спајања са јединицама Источнобосанског корпуса, трајале су месец дана


++++++++++++++++
Судбина операције
"Коридор" ломила се,
већ у старту. Поручник
Миланковић
предводио је своје
"Вукове" с гипсом на
рањеној нози, тако је
било у свим биткама
током опервције

++++++++++++++++

Генералске чинове добили су Мар­тић, Келечевић и Ђукић, Вељко Миланковић је остао поручник, на местy коман­данта елитног батаљона. И потапшан је по рамену.
А одмах по пробијању Коридора, "Вуко­ви" су поноео у гротлу. Двадесет један дан и двадесет једна ноћ! Кренувши из ка­сарне у Дервенти, освајају јаке усташке утврде Бабино брдо, Беглуке, Рашиће. У нстом налету, тукући се три дана прса у прса са елитним усташкнм формацнјама, избијају на коту 181, а то је половина злогласног и "блинднраног" Бијелог брда.
Даље се није могло: тенкови неисправ­ни, муниције омањило, свеже снаге не пристижу, радио-везе на све позиве остају неме. . .
Не одступају ! Ту, у крвавим борбама да се одржи кота 181, гине их шесторица, двадесет четворица су теже рањени. .. Ко­та 181, је одржана, Бијело брдо је пало, по­зиција усташа у Босанском Броду постала је неодржива.
После краћег предаха, "Вукови" су при­кључени четвртој тактичкој групи пуков­ника П&

Korisnikov avatar
seljak iz skakavaca
Postovi: 3642
Pridružio se: 16.11.2005. 18:15
Lokacija: Pureši

Post od seljak iz skakavaca » 06.05.2008. 21:10

Nastavak:
После краћег предаха, "Вукови" су при­кључени четвртој тактичкој групи пуков­ника Пере Чолића. У нову борбу улазе од­мах. За два дана, линију фронта гпомерају седам километара!
Заузимају село Брђане, чиме је пробије­на прва линија усташке одбране Градачца из правца Пелагићева. Потпуно овладава­ју селима Турићи, Савићи, Буквик Горњи и Доњи, Липорашће.
Следи усташка офанзива из правиа Туз­ле. "Вукови" су хитно, ноћу пребачени на правац Церика, у епицентар удара. Два дана касније, офанзива је пропала, напа­дачи у расулу одбачени.
Место у историЈн, легенди и песми

Потом, из разлога који нису битни за ову причу, одлазе на одмор. Но не задуго. Уследио је усташки напад на Републику Српску Крајину.
"Вукови са Вучјак" су, треба ли напо­миrњати, хитно пребачени тамо где је нај­теже. Оне ноћи кад је "Бснковац висио" ускачу на прве линије и, зајендо са "Српским тигровима", држе фронт на­спрам усташке оклопно-пешадијске бри­гаде... Српски Бенковац није пао.
У уличним борбама у селу Кашићи, 4. фебруара ратне 1993, гелером од немачке гранатс испаљене из усташког оруђа по­roђeн је у десну страну груди поручник Вељко Миланковић. . .
И пре но што је пољубац смрти nопри­мио укус неопозивости (14. фебруара, на ВМА у Београду), Вељко Мнланковкћ се беше преселио у историју, легенду и пес­му (""Иде Вељко, за њим иду момци / са Вучјака српски добровољци").
"Вукови са Вучјака" остали су на бенко­вачком фронту, и даље се јуначки 6орећи. >>Још жешће, за успомену на свога неум­рлог командаита!" поручили су ових да­на. "Предање о српском Обилићу, преко успомене на Вељка, живјће у нама. .<<
Неколико дана пред одлазак на бенко­вачки фронт, Вељко Миланковић јавио ми се из Новог Сада и позвао ме да, ако икако моry, дођем. Разговарали смо до касно у ноћ: о рату, части, спободи, Ота­џбини, о Уједињеним Српским Земњама, о издаји и трговини светинњама. .. Полазе­ћи, казао сам му само: "Чувај се!"
Док сам жив, памтићу како сс тада ос­мехнуо и, без патетике, поново цитирао
"Не видети никога никад више. То је једини правн опис смрти."

Korisnikov avatar
Njegovan
Postovi: 4910
Pridružio se: 04.07.2002. 18:00
Lokacija: Republika Srpska

Post od Njegovan » 06.05.2008. 21:12

Свака част на теми. Била је неопходна на овом нашем форуму.

СЛАВА ТИ КОМАНДАНТЕ!

И СВИМ ТВОЈИМ ВУКОВИМА КОЈИ ПОЛОЖИШЕ ЖИВОТ НА ОЛТАР НАШЕ СРПСКЕ ОТАЏБИНЕ!
Poslednja izmena od Njegovan u 07.05.2008. 19:29, izmenjeno 1 put ukupno.
Slika

Spanac
Postovi: 36
Pridružio se: 05.05.2008. 10:55

Post od Spanac » 06.05.2008. 21:24

Wow koja tema ne znam da li bih plakao ili se smijao. Veljko je prije rata bio poznati Prnjavorski kriminalac koji je dolaskom rata postao bog i batina u Prnjavoru. Sjecam se bezbroj slepera iz Slavonije koji su dolazili na Vucijak to je bas bio ratni plijen zar ne? :)
Kad je poginuo govorilo se prvo da su ga mucki ubile balije pa onda ustase. Svako zna
da ga je ubio licno Arkan jer mu je smetao u njegovim poslovima pljackanja.

Neka je plata 200km u Prnjavoru vazno je da se slave lokalni heroji i ratni profiteri.
Amin.

Korisnikov avatar
KAMIKAZA
Postovi: 15181
Pridružio se: 20.05.2005. 05:50
Lokacija: USA

Post od KAMIKAZA » 06.05.2008. 23:19

Svaka istina ima dvije strane, pa tako i ova o Veljki Milankovicu, ne mogu da ne kazem da mu dugujem puno, bio bi lazov ,jer on i jos dva nasa sugradjanina su mi dva puta spasili glavu, zato nije moje da lajem, ali nije sve bilo bas po propisu, mada u takvom ratu ,pravila ne postoje, pa kako bi onda neko i mogao da ih se pridrzava.
Veljko je zasluzio postovanje, ako je i bio to sto jeste pre i u toku rata, ipak je svoj zivot zrtvovao za nas, i nije kao neki bio u kupatilu dok se ginulo :D da nije bilo takvih ,kako ih mi danas nazivamo "budala"; nebi ni nas bilo.
Ko ga je smakao znamo svi, nije Arkan , nisu Milosevic ili Ustase, vec nasi Bosanski Srbi, i tadasnja aktuelna vlast u Prnjavoru, kojima je obecao da ce kad se vrati uvesti reda i koji su kod tadasnjeg upada u Vojni Odsek i u SUP gdje je oslobodio neke, naravno i prebio je neke, vidjeli da gube kontrolu nad njim i da dolaze opasna vremena u kojima im se ne pise dobro sa njim.
Ranjen je, i pitanje je koliko je ta rana bila smrtonosna, snimak na kome prica sa (opet ) pokojnim Cerketom je pokazao da je Veljko bio na putu oporavka, cak se jednom sam podigao lijevom rukom, vukuci za onaj objeseni trougao iznad kreveta, sto nebi bilo moguce da izvede neki tako teski ranjenik koji je umro poslije samo dva sata.
Puno je tu pitanja, ali nema niti jednog odgovora, licno mi ga je zao, jer je bio hrabar, ne samo u ratu vec i prije njega, mene je zaduzio, zadnji put kad sam ga sreo bas se obradovao i rekao, kad ces ti da stavis onog vuka na rukav sto sam ti poslao po ..... ,ispricali smo se i na kraju mi rece:"cuvaj se sve su ovo pic*e"; poslije toga smo se culi telefonom oko nekog posla i svaki put je bio sve drugaciji, pricao je nepovezano, jednostavno poceo je da gubi kontrolu nad samim sobom.
Na kraju zalosno je sto ne moze danas da ustane i da im (bivsim saradnicima) j*be majku !!! :?
Svi smo mi Kamikaze !!!
Besmrtnim se postaje umirući za drugoga !

Spanac
Postovi: 36
Pridružio se: 05.05.2008. 10:55

Post od Spanac » 06.05.2008. 23:52

Dobro Kamikaza mozda znas bolje od mene ko ga je ubio? Ja vec godinama slusam da ga je Arkan licno ubio ko ce ga znati? Nemam nista protiv Veljke ali mi je apsurdno velicati covjeka sa debelim policijskim dosjeom i koji je bio strah i trepet u Prnjavoru? Znam da ga je bivsi policajac Petrovic godinama tukao i progonio dok je bio sitni kriminalac. Kad je dosao rat licno sam gledao kako je Veljko stakama razbijao tog istog Petrovica, vlast se promijenila preko noci :)
Zalosno mi je sto se takvi ljudi velicaju i djeca uce da su to bili "veliki heroji" a
zivi se zivotnim standardom koji je nizi nego u Albaniji...

Korisnikov avatar
Franz
Postovi: 3349
Pridružio se: 19.07.2002. 11:22
Lokacija: Prnjavor
Kontakt:

Post od Franz » 07.05.2008. 00:59

Spanac napisao:Dobro Kamikaza mozda znas bolje od mene ko ga je ubio? Ja vec godinama slusam da ga je Arkan licno ubio ko ce ga znati? Nemam nista protiv Veljke ali mi je apsurdno velicati covjeka sa debelim policijskim dosjeom i koji je bio strah i trepet u Prnjavoru? Znam da ga je bivsi policajac Petrovic godinama tukao i progonio dok je bio sitni kriminalac. Kad je dosao rat licno sam gledao kako je Veljko stakama razbijao tog istog Petrovica, vlast se promijenila preko noci :)
Zalosno mi je sto se takvi ljudi velicaju i djeca uce da su to bili "veliki heroji" a
zivi se zivotnim standardom koji je nizi nego u Albaniji...
Spanac...ovo su teske rijeci...a i osjeti se da si dosta nesiguran u pisanju, da ne kazem da se iz avaxa vidi koliko si pun predrasuda.
Ovo je delikatna tema i bolje da si je zaobisao.
Pa sta ako ga je samarao neki tamo policajac....svakog od nas je neki polacajac samarao dok smo bili mladji i zlocestiji...jebes covjeka koji nije prosao tu skolu.Iskustvo vise!
Nego se ti zamisli u njegovoj kozi...ratna vremena, bezvlasce u pravom smislu te rijeci, ne znas vise s koje strane prijeti opasnost, stotinjak ljudi stoji iza tebe i gleda u tebe kao u rodjenog oca, ogromna odgovornost....sta ti preostaje nego da se snalazis kako znas i umijes jer oko tebe je brdo krupnijih ajkula koje samo gledaju licni interes a u to vrijeme se licni interes zvao NJEMACKA MARKA...ona je bila bog i batina...e pa Veljko je za razliku od tebe i sl. koji su se krili po rupama bar pokusao da se odgurne iznad svega toga...naravno da je to bio nemoguc zadatak ali je covjek stisnuo zube i sa ekipom prvi pjeske presao most u Derventi...takvu ekipu, regularna vojska jednostavno nije mogla pratiti jer su na celu te iste vojske bili istinski pacovi a ne face kao sto je bio on.
Naravno da ne mozes ocekivati od nekog bivseg strebera ili tatinog sina da bude Veljko Milankovic....Veljko Milankovic je mogao biti samo istinski mangup, covjek sa dosijeom kojeg je krojila tadasnja titina milicija....kad je zapucalo, stao je na pravu stranu, kao srpski vojnik ostace upamcen i naravno da ce istorija pisati o njemu i slicnima.

IZVINI A KO SI TI?
SPANAC?

TI SI MISH ALI SA DNA KACE!
Its too late to change events
Its time to face the consequence

murgo
Postovi: 1299
Pridružio se: 09.09.2005. 16:27
Lokacija: Opstina Prnjavor

Post od murgo » 07.05.2008. 01:06

svi mi koji smo odrasli u prnjavoru i okolini znamo da je veljko milankovic prije rata bio najveci prnjavorski kriminalac. njegove zasluge u ratu ne mogu da komentarisem, ali ako je neko imao "hrabrosti" da postane kriminalan (izdrzao je i duze zatvorske kazne) onda je sigurno imao i hrabrosti da se bori na frontu. samo mnogi ne kontaju da on to nije radio samo iz ljubavi prema rodnom kraju, vec i zbog licnog profita. mnogi koji su bili sa njim na frontu dovozili su svojim kucama sve i svasta tj. pljackali su sto su mogli. moja konstatacija je : mnogi od vas sto pisete komentare poznaje samo njegovu ratnu biografiju tj. doselili su u prnjavor tek tokom rata. ne zelim ovim nikog da vrijedjam, ali bi trebali da poznajete i predratnu biografiju da bi mogli razumjeti zasto je neko ucinio ovo ili ono...nek je pokojnom veljki laka crna zemlja a svi mi cemo se mozda na nekom drugom nivou tj. svijetu opet sresti...
nema zabave bez zena i rakije

Spanac
Postovi: 36
Pridružio se: 05.05.2008. 10:55

Post od Spanac » 07.05.2008. 01:13

Franz ko si ti da mi se tako obracas ? Imam pravo da iznesem svoje misljenje o Veljki a ako ti se to ne svidja zaobidji me ok? Ja sam na srecu izlijecen od politike, a vidim da se neki ovdje ponasaju i razmisljaju kao da je ratna 1993 godina. Vidio sam licno sta je taj "heroj" radio od
ljudi dok je bio rat, kako su pristizali svakodnevno sleperi sa ukradenom robom sa "ratista" i kako su njegovi ratnici u kucama imali po 10 videorekordera i televizora itd.
Kao sto murgo pise svi koji smo odrasli u Prnjavoru znamo ko je taj lik tako da je svaki komentar
suvisan.

murgo
Postovi: 1299
Pridružio se: 09.09.2005. 16:27
Lokacija: Opstina Prnjavor

Post od murgo » 07.05.2008. 01:18

bravo spanac potpisujem... da vidimo kad ce nasi komentari biti izbrisani... mnogi se boje istine...
nema zabave bez zena i rakije

murgo
Postovi: 1299
Pridružio se: 09.09.2005. 16:27
Lokacija: Opstina Prnjavor

Post od murgo » 07.05.2008. 01:21

poznajem trojicu koji su bili u veljkinoj jedinici. sta su ti tipovi radili... isli su za regularnom vojskom i pljackali... bili su uhvaceni pa su cak morali tuci jedan drugog... ali nisu nista naucili iz toga... pljackali su i poslije tj. citav rat...
nema zabave bez zena i rakije

Korisnikov avatar
Franz
Postovi: 3349
Pridružio se: 19.07.2002. 11:22
Lokacija: Prnjavor
Kontakt:

Post od Franz » 07.05.2008. 01:34

Spanac napisao:Franz ko si ti da mi se tako obracas ? Imam pravo da iznesem svoje misljenje o Veljki a ako ti se to ne svidja zaobidji me ok? Ja sam na srecu izlijecen od politike, a vidim da se neki ovdje ponasaju i razmisljaju kao da je ratna 1993 godina. Vidio sam licno sta je taj "heroj" radio od
ljudi dok je bio rat, kako su pristizali svakodnevno sleperi sa ukradenom robom sa "ratista" i kako su njegovi ratnici u kucama imali po 10 videorekordera i televizora itd.
Kao sto murgo pise svi koji smo odrasli u Prnjavoru znamo ko je taj lik tako da je svaki komentar
suvisan.
I ja sam imao jedan VCR sa ratista...pa sta?Ti nisi imao?Onda nit' si bio na ratistu nit' si imao koga na ratistu!
I ja sam u sobi imao jedno vrijeme TV sa ratista...pa sta?Mada mi nicemu nije sluzio jer nije bilo struje! :lol:
Vidio sam licno i ja sta je uradio sa dvojicom zarobljenih pripadnika tadasnje patriotske lige...pocastio ih nektar pivom iz zelene boce...pa sta?
Vidio si slepere sa ukradenom robom?Hoces medalju za to?
Nisi vidio kako to isto cini i druga strana?Cudi me!
Drugari "uzoriti" prnjavorcani, sad je 2008., sto nam niste otvorili oci '92.?
Ah da...tad nije bilo interneta! :lol:
Its too late to change events
Its time to face the consequence

Korisnikov avatar
Franz
Postovi: 3349
Pridružio se: 19.07.2002. 11:22
Lokacija: Prnjavor
Kontakt:

Post od Franz » 07.05.2008. 01:41

murgo napisao:bravo spanac potpisujem... da vidimo kad ce nasi komentari biti izbrisani... mnogi se boje istine...
Naprotiv, svaki komentar treba procitati i nikako izbrisati...rat je bio, prosao i licno sam prvi za to da se iznese sav prljav ves na cistac da bismo mladjim narastajima pokazali kakvoj vrsti pripadaju...za mene izuzetno krvolocnoj!
Its too late to change events
Its time to face the consequence

Spanac
Postovi: 36
Pridružio se: 05.05.2008. 10:55

Post od Spanac » 07.05.2008. 01:42

Ti ovo sto pises Franz je vise nego smijesno. Ne znam te licno ali vidim da se ponosis sto si pljackao stvati za vrijeme rata, svaka ti cast veliki si patriota momak skidam ti kapu :)

Nisam bio licno na ratistu i drago mi je zbog toga pa za koga da ginem ? Sta su dobili svi ti silni tzv. patrioti sirom RS i kako danas zive ? Nevjerovatno je da se tako jadno i bijedno zivi u Prnjavoru a
i dalje je tolika mrznja i primitivizam u ljudima. Nema veze sto nema posla i ako radis mozda dobijes platu od 200km bitno je da se slave ratni profiteri i kriminalci :)

Cudi me samo sto niko do sada nije napravio spomenik tome velikanu u centru Prnjavora ???

Korisnikov avatar
Franz
Postovi: 3349
Pridružio se: 19.07.2002. 11:22
Lokacija: Prnjavor
Kontakt:

Post od Franz » 07.05.2008. 01:59

Prica ima shirinu i ne moze se uz pomoc par redova recenica doci do bilo kakvog zakljucka a kamoli prave istine...jer istina ne stanuje ovdje! :lol:

Ok, ali toliko kontradiktornosti u samo par postova ne bi promaklo ni najvecem lajiku.Naime, prvo napises kako si licno vidio slepere(koji su svakodnevno pristizali :lol: ), kamione, avione...i onda kazes kako nisi bio u ratu...pa brate, ti kao pripadnik katalonske manjine sta si mogao drugo nego svirati kurcu na nekoj od plaza sredozemnog mora. :lol:
Napusio si se nekog origana ili chili-a pa si dosao iz dosade ovdje da ejakuliras. :lol:
Haha...eureka...otkrio si toplu vodu, otkrio si kako se tesko zivi ovdje. :lol:
Katalonac, uhvati se posla kao sto to cini nekoliko forumasha pa pokreni guzicu, pokreni neku inicijativu kojom ces bar za nijansu popraviti ambijent u tebi rodnom Prnjavoru...sta ti vrijedi kopati po proslosti, i sam si rekao kako nisi opterecen ratnim godinama....dakle, izadji iz misije rupe i uradi po tebi pravu stvar...ah, da...sad imas porodicu i zivis negdje vani i nije ti vise ni do Prnjavora i u njemu albanskog zivotnog standarda.Steta, mora da propustamo puno bez tebe mi ovdje sto radimo za 200 maraka plate. :lol:
Its too late to change events
Its time to face the consequence

Nicky
Postovi: 5543
Pridružio se: 20.03.2004. 23:47

Post od Nicky » 07.05.2008. 02:02

Ja cu samo da ispravim nesto sto mi je upalo u oko moje malo zeleno. Nije KOMADANT (ne komada nikoga) nego je komaNdant. HVALA. 8)

Korisnikov avatar
Franz
Postovi: 3349
Pridružio se: 19.07.2002. 11:22
Lokacija: Prnjavor
Kontakt:

Post od Franz » 07.05.2008. 02:05

Nicky napisao:Ja cu samo da ispravim nesto sto mi je upalo u oko moje malo zeleno. Nije KOMADANT (ne komada nikoga) nego je komaNdant. HVALA. 8)
Hvala Nicky, slobodan si! :smt023
Its too late to change events
Its time to face the consequence

Nicky
Postovi: 5543
Pridružio se: 20.03.2004. 23:47

Post od Nicky » 07.05.2008. 02:13

Moram jos nesto da dodam. Citao sam sad sve, i mogu da kazem samo...Spanac u Spaniju.

Spanac
Postovi: 36
Pridružio se: 05.05.2008. 10:55

Post od Spanac » 07.05.2008. 02:22

Zivim u Spaniji ne mogu dalje :) Nisam opterecen politikom niti sam zatupio kao neki pojedinci ovdje koji nikako da prezale ratne godine. Nervira me samo sto se velicaju likovi kao Veljko.
Ako je takav covjek nekome idol svaka mu cast :)

Nisam jedini koji je ovdje napisao da je Prnjavor jedna velika selendra u kojoj danas zive primitivci i seljaci a svako pametan je davno otisao preko grane. Ti nas Franz zabavi sa pricama iz rata
i svojim ratnim podvizima sa video rekorderima tv-ima to je pravo zanimljivo stivo :)

Franz kad se plata poveca na 210km javi mi se da to proslavimo ok? :)

Hasta la vista

Korisnikov avatar
Franz
Postovi: 3349
Pridružio se: 19.07.2002. 11:22
Lokacija: Prnjavor
Kontakt:

Post od Franz » 07.05.2008. 02:39

Dobar i uzorit si decko...mani se nas seljaka i primitivaca.
Prnjavor je danas CASA LOCA i ne zasluzujes ti to.
Dobro me podsjeti da vidim jel' ispravan stari dobri video-rekorder!? :lol:


...'aj pusa pa se cujemo sutra nakon berbe narandzi!
Its too late to change events
Its time to face the consequence

Korisnikov avatar
lisnato_testo
Postovi: 758
Pridružio se: 12.11.2007. 11:23

Post od lisnato_testo » 07.05.2008. 02:42

Ovo je izgleda najzanimljivije mesto za nabijanje postova,tako da nisam mogao da izdržim da i ja ne nabijem jedan... :lol:

Ja nisam neki nacionalista i za vreme rata u Bosni igrao sam basket i džepni bilijar u svom rodnom mestu,tako da nemam prava da puno prdim...ali zaista počinje da me nervira antisrpska kampanja koju su u zadnje vreme počeli da vode,gle čuda-Srbi.
Veljka nikad nisam poznavao,ali koliko sam shvatio on i njegovi ljudi su branili ovaj grad i okolinu,prema tome verovatno su zaslužni što su neke glave još na ramenima...a da li su u tom opštem metežu i ludilu kad su stotine ljudi ginule dnevno,prisvojili tudju belu tehniku to je stvarno marginalno...kao sa druge strane toga nije bilo...tako da,bez obzira na sve,treba se malo sabrati,prihvatiti stvari onakve kakve jesu,ograditi se od zločinaca na svojoj strani,osuditi ih,ali ne treba preći granicu razuma i reći da su Srbi u Bosni ratovali,a ostali igrali bridž.

@ spanac
Ako želiš da se tvoje mišljenje uvažava i poštuje,napravi svetli primer,pa uvaži i ti tudje.
Slika

Spanac
Postovi: 36
Pridružio se: 05.05.2008. 10:55

Post od Spanac » 07.05.2008. 02:55

Ja sam iz mjesanog braka tako da sam "neutralan" sto se tice politicke podobnosti :)
Naravno da je bilo kradje i pljacke za vrijeme rata na sve strane to niko ne osporava.
Nazalost na sve 3 strane se velicaju tzv. ratni heroji i patriote koji su prije rata bili kriminalci
i preko noci postali mali bogovi. Jedan od njih je nazalost i Veljko.
Na srecu rat je zavrsen samo vidim da jedan dio ljudi ovdje prakticno zali za
tim vremenima. Ja imam tu srecu da zivim u civilizovanom drustvu gdje je politika strana
stvar i gdje je tema broj jedan fudbal a na nesrecu ne pratim taj sport :)
Franz ziv i zdrav ti meni bio i mani se politike nisi ti za to ok?
Pozdrav svim normalnim prnjavorcanima !

Nicky
Postovi: 5543
Pridružio se: 20.03.2004. 23:47

Post od Nicky » 07.05.2008. 03:03

Laku noc spanac. Idi spavaj, branje narandzi za 2 sata, pa onda imas 4 kasandre da pogledas. Nemoj da propustis koju, kad vec ne gledas fudbal. 8)

Babrinjo
Postovi: 503
Pridružio se: 06.02.2007. 21:58
Kontakt:

Post od Babrinjo » 07.05.2008. 04:15

Nisam imao namjeru da se mjesam u ovu temu ali posto sam poznavao Veljku prije rata napisacu nesto o njemu.Prnjavor je imao samo dva kriminalca koji nikada nisu u Yugi nista ukrali pa su isli preko grane do Austrije i Svice na posao gdje bi boravili mjesec dana i vratili se u Prnjavor sa vrecom para koju bi vecinom popili i prokockali pa ponovo nazad.Ta dva umjetnika su i danas u Prnjavoru i nebi zelio ih imenovati jer svi stariji Prnjavorcani znaju o kome se radi.Veljko nije bio kriminalac on je bio takozvani sitni mangas ili kako neko naziva kokosar.Veljko je imao mali krug priljatelja u gradu a gdje god je dosao ostavio je dobar utisak miran i povucen covjek koji nije trazio nevolje mada je to nekim lokalnim mangupima smetalo i bio sam prisutan jednom prilikom u Kosuti(zanatski centar)Goran kurva je bio konobar kada je ispala velika tuca gdje je Veljko sa casom unakazio lice jednom Lisanjcu.Ja sam cuo neke price koliko su istinite stvarno neznam niti me zanimaju kako se on ponasao u toku tog prokletog i krvavog rata gdje su svi izgubili a najvise posten narod dok su mnogi heroji samo profitirali.Zelio sam samo reci to o Veljki onako kako sam ga ja poznavao prije rata a u toku rata me ne zanima jer neznam pravu istinu.Najzalosnije to da svi podjednako uvelicavaju svoje velikane sa sve tri strane i svi prebacuju krivicu na druge a da smo malo bili obrazovaniji i pametniji nebi sebi to nikad dozvolili da se desi sto se desilo.Neko se dici sto je ucestvovao u tom prljavom ratu i ubistvima a ja se ponosim sto nisam,i sto mogu mirno spavati.
“I personally believe winning and losing matters to you until the last day of your life.”

Spanac
Postovi: 36
Pridružio se: 05.05.2008. 10:55

Post od Spanac » 07.05.2008. 08:47

Jako dobro napisano Babrinjo svaka ti je na mjestu :)

Zaključana tema

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 5 gostiju