Blog-ovi Rajka Vasica i Citati forumasa "Zmija"

Politička dešavanja u Republici Srpskoj i BiH

Moderators: vrsta8472, KAMIKAZA

grlica
Posts: 1867
Joined: 12.01.2012. 23:54

Re: Bosna i Hercegovina

Post by grlica »

Amerikanka šokirana: Bosanci piju kafu i pet sati “u komadu”
Podijeli


“Kafa u svako vrijeme! Bosanci vole kafu i uobičajeno je sjediti sa prijateljima u kafiću po nekoliko sati. Samo sjediti i piti kafu” kazala je Katie.

Američki Ured za obrazovanje i kulturu State Departmenta objavio je iskustvo srednjoškolke iz Oregona, Katie Wells, koja je doživjela kulturalni šok u BiH gdje se našla preko programa razmjene “Kennedy-Lugar YES Abroad”.

“Kafa u svako vrijeme! Bosanci vole kafu i uobičajeno je sjediti sa prijateljima u kafiću po nekoliko sati. Samo sjediti i piti kafu” kazala je Katie, prenosi Ured za obrazovanje i kulturu. – Kada smo došli, sjedenje na kafi duže od 20 minuta činilo me nemirnom. Na kraju puta sam mogla bez problema sjediti po pet sati na kafi – dodala je Katie.

“Bosna me puno promijenila. Sada sam otvorenijeg uma i razmišljam malo drugačije nego prije”, rekla je Katie.

:smt005 :smt005
imam moćno pero - jezik srpski

User avatar
KAMIKAZA
Posts: 15318
Joined: 20.05.2005. 05:50
Location: USA

Re: Bosna i Hercegovina

Post by KAMIKAZA »

Hajdarević teško pretučen: Prvi me udario ministar Helez!
B. A. 09/09/2013 11:20:00


BUGOJNO - U ugostiteljskom objektu "Volan" (Motocross club) u Bugojnu sinoć je došlo do masovne tuče u kojoj je teško povrijeđen Benjamin Hajdarević, inače vlasnik ovog lokala.

U tuči je, kako saznaje Avaz, učestvovao i federalni ministar za boračka pitanja Zukan Helez, koji je kako tvrdi Hajdarević, prvi nasrnuo na njega.

Informacija je povrđena u MUP-u Srednjobosanskog kantona (SBK), a glasnogovornik Rusmir Prohan kazao je da su policajci na licu mjesta zatekli Heleza.

- Policijskoj stanici u Bugojnu slučaj je prijavljen u 18.55 sati. Trenutno se utvrđuju sve okolnosti pod kojim je došlo do ovog incidenta. To je sve što mi u MUP-u možemo reći. Ne mogu potvrditi da je bilo ko za sada uhapšen, a istraga će pokazati šta se zaista desilo - rekao je Prohan.

Hajdarević je hospitaliziran zbog težine povreda. Kazao je da ga je napao ministar Helez, koji je bio u društvu još najmanje pet osoba.

- Sjedio sam u kafiću kada su se ispred pojavila dva džipa. Čim su ušli, Helez mi je prišao i udario me prvi šakom u lice. Nakon toga je nastao opći metež u kojem su me tukli i njegovi prijatelji. Gledao sam samo kako da spasim svoju trogodišnju kćerku, koja mi je sjedila u krilu - rekao je Hajdarević.

Tvrdi da je među napadačima prepoznao i Elvisa Tukara, Zukanovog sestrića i vijećnika u Općinskom vijeću u Bugojnu.

Nezvanično Avaz saznaje da su Hajdarević i Helez već ranije imali nesuglasice u jednom bugojanskom kafiću koje nikada nisu riješili. I tada je došlo do naguravanja, ali osim psovki, nije bilo većeg incidenta.

Novinari Avaza su sinoć putem telefona kontaktirali i ministra Zukana Heleza. Nakon što su se predstavili, rekao je da ih slabo čuje. Ubrzo nakon toga prekinuo je razgovor i više nije odgovorao na pozive.
Svi smo mi Kamikaze !!!
Besmrtnim se postaje umirući za drugoga !

User avatar
KAMIKAZA
Posts: 15318
Joined: 20.05.2005. 05:50
Location: USA

Re: Bosna i Hercegovina

Post by KAMIKAZA »

Da predjemo ovdje sa onom svadjom. :D

Vidi ti samo ovih ni oni nece da budu Bosanci :D hoce da su bosnjaci,,hoce da budu nesto cega nema,pa i djecu podturaju :D a bas slatko pricaju ovaj bosnjacki jezik. :D Majku im malim. :)
Svi smo mi Kamikaze !!!
Besmrtnim se postaje umirući za drugoga !

čiča
Posts: 321
Joined: 26.03.2009. 15:59

Re: Bosna i Hercegovina

Post by čiča »

Biće mali pravi hadžija jednog dana kada se uvede šerijat u Bošnjakistanu, a imaće i 4 žene.

User avatar
KAMIKAZA
Posts: 15318
Joined: 20.05.2005. 05:50
Location: USA

Re: Bosna i Hercegovina

Post by KAMIKAZA »

4 zene :shock: Ne sluti,ako to cuju ovi nasi srpski kurobaci,svi ce preci u islam. :D Vec bi neki presli ali se boje sunecenja. :smt005
Svi smo mi Kamikaze !!!
Besmrtnim se postaje umirući za drugoga !

čiča
Posts: 321
Joined: 26.03.2009. 15:59

Re: Bosna i Hercegovina

Post by čiča »

KAMIKAZA wrote:4 zene :shock: Ne sluti,ako to cuju ovi nasi srpski kurobaci,svi ce preci u islam. :D Vec bi neki presli ali se boje sunecenja. :smt005
Dobio bi on i više sa obzirom za lavovske zasluge u borbi protiv islamofoba, ali šerijat ne dopušta više od četiri istovremeno u braku. :lol:

User avatar
просвјета
Posts: 2392
Joined: 03.05.2013. 12:54
Location: Прњавор, Република Србска
Contact:

Re: Bosna i Hercegovina

Post by просвјета »

Чуј, споменик Фердинанду у Сарајеву... :(
http://bit.ly/17X9mkp

grlica
Posts: 1867
Joined: 12.01.2012. 23:54

Re: Bosna i Hercegovina

Post by grlica »

Dok se vozač putničkog automobila Passat inicijala Z.S. zaustavio na ručak ispred restorana Komadinovo vrelo u blizini Jablanice, njegov automobil završio je u Grabovičkom jezeru.

Jučer u toku dana, pri povratku na parking, vozač je gledao kako njegov automobil upada u jezero i to zabilježio snimcima.

Ubrzo su se na licu mjesta našli policija, ronioci iz Extreme explorer diving tima iz Mostara, te Ronilački klub iz Jablanice. Pripremili su akciju vađenja vozila iz vode koja je trajala nekoliko sati.

Uz pomoć vozila elektroprivrede, BIHAMK-a i ronilaca, automobil je uspješno izvučen.

“Bilo je jako mutno, auto je bilo na nekih 12 metara dubine. Teško smo ga našli, ali evo uz velike napore smo ga izvukli, kazao nam je Boris Gašević, profesionalni ronilac iz Mostara.

Timu mostarkih ronilaca pomogao je i jablanički tim, kojem je ovo bila prva i uspješna akcija koja je završena oko 21 sat na temperaturi od oko 13 stepeni.

“Zahvaljujem svim ovim dobrim ljudima”, kazao je vlasnik automobila iz Sarajeva, prenosi Avaz
imam moćno pero - jezik srpski

User avatar
KAMIKAZA
Posts: 15318
Joined: 20.05.2005. 05:50
Location: USA

Re: Bosna i Hercegovina

Post by KAMIKAZA »

Dosta restorana nudi pranje auta svojim gostima,mozda je on to pogresno skontao,sta ti je nas covjek,proklet,malo mu da se auto opere okolo,pa hoce i iznutra. :D
Svi smo mi Kamikaze !!!
Besmrtnim se postaje umirući za drugoga !

grlica
Posts: 1867
Joined: 12.01.2012. 23:54

Re: Bosna i Hercegovina

Post by grlica »

Kamenovan autobus sa navijačima Borca
SRIJEDA, 25 SEPTEMBAR 2013 21:16
781 2G+0
kamenica1206
Autobus sa navijačima Borca kamenovan u sarajevskom naselju Vogošća na povratku sa prekinute utakmice Sarajeva i Borca.
Nekoliko osoba večeras je u naselju Vogošća kamenovalo autobus sa navijačima Borca i tom prilikom jedan navijač banjalučkog tima lakše je povrijeđen, a dva prozorska stakla na vozilu su razbijena, izjavio je Srni portparol MUP-a sarajevskog kantona Irfan Nefić.
Nefić je naveo da će povrijeđenom biti ukazana medicinska pomoć, iako je on to odbio, nakon čega će navijači "Borca", uz pratnju policije nastavili put ka Banjaluci.
On je rekao da je uhapšen jedan od napadača na autobus, a u toku je identifikacija ostalih napadača.
Navijači Borca vraćali su se sa derbija 9. kola Premijer lige BiH između Sarajeva i Borca, koji je prekinut sredinom drugog poluvremena zbog incidenta koji su izazvali navijači sarajevskog kluba.
Do prekida utakmice došlo je kada je nekoliko navijača Fudbalskog kluba "Sarajevo", nakon što su izazvali bakljadu na sjevernoj tribini stadiona, ušli na teren i uputili se ka južnoj tribini na kojoj su se nalazili navijači kluba iz Banjaluke.
Rezultat pri prekidu iznosio je 0:0, a susret je pratilo oko 3.000 navijača.
(MONDO/Srna)


Log: Tekst kopiran sa BanjalukaLive portala: http://www.banjalukalive.com/fudbal/kam ... z2fyWaFCGf

DOBRO JE GOVORIO JEDAN MOJ PROFESOR :- rat u bivšoj Jugi počeo je na fudbalskim stadionima. Poznajem nekoliko profila navijača. Ne znam odakle im tolika mržnja , idoli su im ratni komandanti (na obe strane) i tako ta omladina vodi neke svoje ratove na stadionima jer su na onaj prošli -pravi rat zakasnili da se rode. Odakle im toliko nacionalizam-mržnja?! Ko god se rodio na vrijeme (tj. stigao na rat) , prestaje biti nacionalista u miru , a ovi u miru željni rata --- sve su to naša djeca , gdje se to pogriješi, najviše u vaspitanju ,stalno se pitam.
imam moćno pero - jezik srpski

User avatar
bičbožiji52
Posts: 1716
Joined: 08.08.2012. 11:00

Re: Bosna i Hercegovina

Post by bičbožiji52 »

grlica wrote:DOBRO JE GOVORIO JEDAN MOJ PROFESOR :- rat u bivšoj Jugi počeo je na fudbalskim stadionima. Poznajem nekoliko profila navijača. Ne znam odakle im tolika mržnja , idoli su im ratni komandanti (na obe strane) i tako ta omladina vodi neke svoje ratove na stadionima jer su na onaj prošli -pravi rat zakasnili da se rode. Odakle im toliko nacionalizam-mržnja?! Ko god se rodio na vrijeme (tj. stigao na rat) , prestaje biti nacionalista u miru , a ovi u miru željni rata --- sve su to naša djeca , gdje se to pogriješi, najviše u vaspitanju ,stalno se pitam.
Ne vode oni nikave ratove, i nisu oni nikavi navijači,i vođene rata i navijanje za svoj sportski klub ima svoja pravila ,a ovdje je pravilo da nema nikavog pravila,i ove katagorije frustriranih i mržnjom zadojenih uglavnom mladih ljudi,su samo vidljiva i javno manifestovana posledica nezavršenog rata na prostorima bivše BiH a i šire, na prostorima bivše nam zajedničke države Jugoslavije.
Sportski treni su najpogodniji za izlivanje mržnje i bijesa koji se pernanentno nakuplja u glavama i srcima mladih ljudi koji su se rodili i odrasli do nivoa takaozvanog navijača,a koji su prvo otrovani u vlastitoj porodici,vlastitoj ulici,vlastitoj školi,vlastitoj bogomolji,vlastitom gradu,vlastitom kantonu i u vlastitom entitetu.
Šta mogu naučiti mladi ljudi/na primjeru/ od svojih starijih, koji sa čekićima u rukama uz masovnu histeriju lupaju natpise na državnim ustanovama kao onomad u Vukovaru,samo zato što su dvojezično napisani, i što u svojim bolesnim umovima povezuju jedno pismo sa mržnjom prema drugom narodu.
Mi smo duboko podjeljeno i bolesno društvo,a još nismo izvadili ni krv ni mokraću,niti smo ovjerili knjižicu,a kad ćemo stići do porodičnog i dobiti uputnicu specijalisti i početi da se liječimo niko u ovom trenutku nezna.
NE TREBA MI NIČIJE MIŠLJENJE.NI SA SVOJIM NEZNAM ŠTA ĆU.

Lasse
Posts: 193
Joined: 17.07.2011. 14:57

Re: Bosna i Hercegovina

Post by Lasse »

Шта друго очекујемо од стадиона на којима влада закон масе, када се са највиших инстанци оваква атмосфера свакодневно подргијава? И као што нису били ни почетком деведесетих, националистички нереди на стадионима ни данас нису узрок, већ посљедица општег стања у земљи. Далеко од тога да оправдавам хулигане, али да некоме не одговарају управо овакве сцене на стадионима, оне се не би ни дешавале. Другим ријечима, да постоји политичка воља за обрачун са хулиганима, проблем би био ријешен након двије или три судске пресуде.

https://www.youtube.com/watch?v=q9-4Wfz ... r_embedded

User avatar
seljak iz skakavaca
Posts: 3642
Joined: 16.11.2005. 18:15
Location: Pureši

Re: Bosna i Hercegovina

Post by seljak iz skakavaca »

Sta bilo?
Tri boda za Borac (mozda bi ostao do kraja na jednom), kazna sarajlijama, i mirna bosna :lol:
Cemu jadikanje,.. :)

User avatar
KAMIKAZA
Posts: 15318
Joined: 20.05.2005. 05:50
Location: USA

Re: Bosna i Hercegovina

Post by KAMIKAZA »

TAJNE CIA - Tuđman uvukao Hrvate u FBiH

Vašington - Strahujući od muslimanske dominacije Hrvati su nevoljno pristali na formiranje FBiH i potpisali Vašingtonski sporazum pod snažim pritiskom tadašnjeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana, čiji je glavni cilj bio uspostavljanje pune kontrole nad Krajinom, zbog čega mu je bila potrebna saradnja sa muslimanima.

Trnovit put koji su dvije strane prešle do formiranja FBiH i prekida međusobnog sukoba opisani su u dokumentu Centralne obavještajne agencije SAD (CIA) od 22. novembra 1994. godine sa kojeg je nedavno skinuta oznaka "povjerljivo".

Iako su Hrvati bili orijentisani na očuvanje autonomije teritorije koju su kontrolisali i njeno pripajanje Hrvatskoj, morali su da popuste pod pritiskom zvaničnog Zagreba, ali i pritiskom muslimanskih snaga.

- Hrvati ne žele da žive u državi u kojoj dominiraju muslimani iz straha da će njihov identitet biti zatrt. Hrvati u Hercegovini još vjeruju da je njihova budućnost vezana za domovinu Hrvatsku, zbog čega imaju jak interes za konfederaciju sa Hrvatskom. Hrvati, naročito oni u uticajnoj nacionalističkoj partiji HDZ, ne vide mnogo prednosti u formiranju FBiH. Oni su potpisali Vašingtonski sporazum pod velikim pritiskom Franje Tuđmana i da bi zaustavili svoje gubitke u ratu sa muslimanima - piše u dokumentu CIA.

Muslimanska strana, predvođena Alijom Izetbegovićem, i Tuđman bili su glavni zagovornici formiranja FBiH, a u dokumentu CIA opisani su njihovi motivi.

- Muslimanska vlada želi više oružja da bi se fokusirala na vojne akcije protiv Srba, ali ga može dobiti samo u dosluhu sa Hrvatskom i Hrvatima u BiH. Sa druge strane, Tuđman nastavlja političku i vojnu saradnju sa RBiH da bi mogao ostvariti kontrolu nad Krajinom - navedeno je u dokumentu CIA.
Svi smo mi Kamikaze !!!
Besmrtnim se postaje umirući za drugoga !

User avatar
sagittarius_rex
Posts: 475
Joined: 15.12.2008. 12:17
Location: TUI

Re: Bosna i Hercegovina

Post by sagittarius_rex »

[Youtube]http://www.youtube.com/watch?list=PLAZQ ... 9IU#t=3978[/Youtube]


Pitam se nekad jesam li ja jedini papak koji ne zna postaviti youtube snimak na forumu.... :smt013
Last edited by sagittarius_rex on 01.10.2013. 15:15, edited 1 time in total.
>>>---------------------->>>

User avatar
просвјета
Posts: 2392
Joined: 03.05.2013. 12:54
Location: Прњавор, Република Србска
Contact:

Re: Bosna i Hercegovina

Post by просвјета »

sagittarius_rex wrote:[Youtube]http://www.youtube.com/watch?list=PLAZQ ... 9IU#t=3978[/Youtube]


Pitam se nekad jesam li ja jedini papak koji nezna postaviti youtube snimak na forumu.... :smt013

User avatar
svjedok.saradnik32
Posts: 1473
Joined: 02.03.2012. 08:27

Re: Bosna i Hercegovina

Post by svjedok.saradnik32 »

Tihiću dijagnosticirane tri metastaze na mozgu
Image
Mučnina koju je čelnik SDA, Sulejman Tihić osjećao posljednjih desetak dana uzrokovana je širenjem malignih stanica raka na moza.
Tihiću dijagnosticirane tri metastaze na mozgu Sulejman Tihić (Foto: Klix.ba) Predsjedniku SDA Sulejmanu Tihiću prije dva dana dijagnosticirane su tri metastaze tumora na mozgu, a kasno sinoć liječnički konzilij Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo predložio je intenzivno liječenje radioterapijom, objavila je Slobodna Bosna.

Tihić je na Kliniku za ortopediju i traumatologiju KCUS, primljen 29. septemra, radi dodatnih dijagnostičko-terapijskih procedura, saopćeno je iz KCUS-a.

Nakon detaljnih pretraga, ljekarski tim je ustanovio metastaziranje raka na mozgu.

Tihiću je dijagnoza saopćena sinoć, a danas tokom dana, nakon dodatnih konsultacija, bit će poznato hoće li se liječiti u Sarajevu ili pak u Ljubljani, gdje mu je prije pet godina odstranjen primarni tumor na debelom crijevu.
Ко год то био, о кме се год радила није лијепа вијест !
Прије него што пустиш језик у погон, провјери да ли ти је мозак укључен..

User avatar
svjedok.saradnik32
Posts: 1473
Joined: 02.03.2012. 08:27

Re: Bosna i Hercegovina

Post by svjedok.saradnik32 »

U Briselu potpisani principi implementacije presude "Sejdić-Finci"

U Briselu je održan sastanak predstavnika Evropske komisije i lidera bh. političkih stranaka, na kojem je ostvaren napredak kada je riječ o provođenju presude "Sejdić-Finci".

Kako saznajemo, učesnici su potpisali principe implementacije presude, a finalni dogovor se očekuje na narednom sastanku u Briselu za deset dana.

Zaključke današnjeg sastanka javnosti će predočiti Komesar za proširenje i evropsku politiku Štefan Füle. Osim njega i bh. predstavnika, na sastanku su učestvovali i predstavnici Vijeća Evrope i Venecijanske komisije.

Tokom sastanka učesnici su se u nekoliko navrata razilazili o tome kako provesti presudu Međunarodnog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci". Međutim, na kraju je došlo do dogovora oko pet principa plus još jedan.

Prema principima za provođenje odluke Sejdić i Finci, koje su potpisali, navodi se da će članovi Predsjedništva BiH biti birani direktno - jedan član iz Republike Srpske, a dva iz Federacije BiH.

Građani Brčko Distrikta imat će pravo da glasaju za kandidate za članove Predsjedništva u FBiH, ali i u RS-u.

Na sastanku se razgovaralo i o mehanizmu koordinacije u procesu evropskih integracija, koji je predložila Evropska komisija. Da li je u ovom pogledu došlo do napretka još uvijek se ne zna.

Bh. delegacija u Briselu je podijeljena je na dva dijela. Premijer Bevanda i entitetski premijeri Željka Cvijanović i Nermin Nikšić dogovaraju mehanizme koordinacije dok su predstavnici sedam stranaka bili fokusirani na dogovor o provođenju presude "Sejdić-Finci".

Učesnici sastanka u BiH će se vratiti danas i sutra.
Прије него што пустиш језик у погон, провјери да ли ти је мозак укључен..

User avatar
KAMIKAZA
Posts: 15318
Joined: 20.05.2005. 05:50
Location: USA

Re: Bosna i Hercegovina

Post by KAMIKAZA »

svjedok.saradnik32 wrote:Ко год то био, о кме се год радила није лијепа вијест !
Jebes zivot,nije nista,nikad se nezna ko ce kada,zalosno je ma o kome se radilo. :wink:
Nego da mi zapjevamo kad vec ljudi nece da pisu,nesto su se ulijenili. :D
Svi smo mi Kamikaze !!!
Besmrtnim se postaje umirući za drugoga !

User avatar
vrsta8472
Posts: 21448
Joined: 29.09.2003. 20:24
Location: Прњавор
Contact:

Re: Bosna i Hercegovina

Post by vrsta8472 »

svjedok.saradnik32 wrote: a kasno sinoć liječnički konzilij Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo predložio je intenzivno liječenje radioterapijom, objavila je Slobodna Bosna.
Из неког мог личног искуства, нема ту помоћи. Удаљене метастазе на мозгу се неизљечиве и јако су прогресивне . . .а исход болести је свима нама добро познат.
Хроничар свакодневнице

vedran@prnjavor.info

User avatar
KAMIKAZA
Posts: 15318
Joined: 20.05.2005. 05:50
Location: USA

Re: Bosna i Hercegovina

Post by KAMIKAZA »


Dodik o svojoj imovini i o mogucem porazu ili prijevremenoj smjeni.
Svi smo mi Kamikaze !!!
Besmrtnim se postaje umirući za drugoga !

User avatar
ZMIJA
Posts: 7701
Joined: 09.01.2008. 18:23
Contact:

Re: Bosna i Hercegovina

Post by ZMIJA »

Ipak je Dodik car :smt023 :smt023 :smt023
Samo budalu, dva puta ujede zmija iz iste rupe !

mackdizdar
Posts: 130
Joined: 10.08.2012. 11:20

Re: Bosna i Hercegovina

Post by mackdizdar »

Nije car. Car je onaj koji je napisao sledeći tekst, po mom mišljenju, naravno. Pročitajte i dajte komentare:

10 zakona o Sarajevu:


Zakon 1.

Sarajevo je danas najtužniji, najsmješniji, najpodliji i najjadniji grad na kugli zemaljskoj. Licemjerje i glupost njegovih sadašnjih stanovnika postaje nešto što ih ontoloski odredjuje. Grad kvazi umjetnika, kvazi političara, kvazi sportista...Grad čiji sadašnji stanovnici sami sebe ubjeđuju da nešto vrijede i da su nekome bitni a svjesni su da je to laž ali svjesno i gordo žive u toj laži jer drugog izbora i nemaju."


Zakon 2.

Grad u kojem se fukara obogatila preko noći na muci svojih nekadašnjih sugrađana, na koje i dan-danas gledaju sa zavišću, zlobom i neuspješno prikrivenom mržnjom. Grad iz čijih stanovnika isijava mržnja na samu pomen bilo čega što je srpsko. Plitki u svojim hedonističkim shvatanjima života, oličenim u bureku, ćevapima i fildžanu kafe kao i čuvenim izrekama "novi dan nova nafaka" ili "pitu ne jede onaj ko ima nego ko je navik'o". Nesposobni za objektivno, dublje, sagledavanje stvari, bez ikakvog smisla za organizaciju i loši improvizatori.

Do te mjere uživljeni u ulogu žrtve, misle da im pripada pravo na apsolutnu istinu. Uvijek spremni da pokažu na "svog komšiju Srbina, vojnika Armije BiH" kao, eto, primjera njihove tolerancije i multietničnosti a već nakon minut, kada se "kamere ugase" tom istom Srbinu psovaće majku srpsku i četničku, govoreći drugom muslimanu "svi su ti oni, bolan, isti". Tapšaće te po ramenu, gledati u oči i govoriti "pa eto nisu svi Srbi zločinci".


Zakon 3.

Puni kompleksa proizašlih iz mentalne i fizičke inferiornosti, nesposobni da obuzdaju svoj pokvarenluk kao logičnu posljedicu toga, pravdaju to nekim, tobože sarajevskim duhom, a koji nije ništa drugo nego pokriće i alibi za provincijalni duh, osrednjost (najblaže rečeno) i primitivizam. Samo se u Sarajevu moglo desiti da se jednom Ivi Andricu dobacuje sa nipodaštavanjem u stilu "Halo, pisac, napiše li se šta", a što je tipičan primjer gore navedenog. Da nije riječ o čak i simpatičnom nepriznavanju autoriteta i nepoštivanju veličine pokazalo je vrijeme. Tu se radi o zlobi, nepatvorenoj zlobi. U Sarajevu se, jadni, i danas dan ponose time i takve i slične gestove navode kao primjer tzv. "sarajevskog duha". "Sarajevske raje". Ne kaže se džaba "čega se pametan stidi budala se ponosi".


Zakon 4.

Kad smo već "kod čuvenog sarajevskog duha "70-ih i 80-ih a čime se muslimani ponose, iz samo letimičnog pogleda na imena nosioca gradskog duha tog vremena može se zaključiti da oni ne samo da nemaju razloga da budu ponosni nego nisu suštinski ni učestvovali u dešavanjima tog vremena. Tek tu i tamo pokoji bljesak kao npr. Mirza Delibašić, Tuzlak ali zanimljiv podatak je da je u toj čuvenoj utakmici u Grenoblu kada je Bosna postala prvak Evrope u košarci, najbolji igrač bio jedan Srbin, Žarko Varajić, sa najvise postignutih koševa. Skoro je izašao Bosnin "Almanah" gdje su opisani najveći uspjesi kluba i zanimljivo je da Varajić uopšte tu nije spomenut od strane uređivača!! ?? Ima još gore Blagoje Vesković je osnivač Bosne i sekretar, i on je pokojni. Nema njegove ulice, dvorane. Kad umre Srbin to je normalno, kad umre Bošnjak to je strašno! ??


Zakon 5.

Istorija se nasilno prekraja i prepravlja, ali kad mogu sa imenom i jezikom zašto ne bi i sa tamo nekim "vlaškim" košarkašem. Kao i svaka "novokomponovana" i neiživljena "nacija u pelenama" muslimani su skloni euforiji bez ikakvog utemeljenja i uporišta. Drskost, bezobzirnost i nezahvalnost su glavne karakteristike. Nisu rijetki oni koji su u ratu utočiste našli u Srbiji a sad sipaju drvlje i kamenje po srpskom narodu. U Sarajevu, "oličenju multietičnosti", pravoslavni popovi ulicom hodaju bez mantije po preporuci vodećih ljudi SPC, što nikad nije bilo, nisu rijetki slučajevi fizičkog napada i premlaćivanja pravoslavnih sveštenika a po prvi put u istoriji grada u Gradskoj vlasti nema ni jednog Srbina, takav slučaj nije zabilježen ni za vrijeme NDH. U Sarajevu apsolutno svi isto razmisljaju, kao po jednoj matrici, i pozicija i opozicija i obični ljudi.


Zakon 6.

"Najnormalnije je čuti na Bosninoj košarkaškoj utakmici "Ubij' Srbina" iako im pola tima čine Srbi a najbolji dokaz iskompleksiranosti nacije je skandiranje "Puši *****, ko te ****, može Bosna i bez tebe, Jugoslavijo", pa i na utakmici Bosna-Litvanija koja nikakve veze nema sa Srbima. Mržnja prema Srbima je duboko utjelovljena i gaji se decenijama a posljednjih nekoliko godina ponovo dižu glavu. Ili misle da su ojačali, ili da su Srbi slabi ili ih neko sa strane "pumpa" ne znam ali znam da ponovo postaju agresivni. Sarajevo je grad gdje se dva muslimana između sebe nikad neće pozdraviti sa "Dobar dan" a ako hrišćanin uputi taj pozdrav muslimanu ili će odgovoriti preko one stvari ili će mu samo reći "Kako ste"! Po svaku cijenu hoće da se razlikuju".


Zakon 7.

Sarajevo je grad gdje se skoro svakodnevno dešavaju samoubistva starijih Srba a mladji žive pod psihičkim pritiskom neprijateljski nastrojene okoline. Posljedica toga je bježanje od stvarnosti koje se ogleda kroz razne psihičke probleme ili odavanje alkoholu i narkomaniji. Čest slučaj je da se i čisti Srbin predstavlja kao Hrvat radi dobijanja bilo kakvog posla, jer je Hrvatima ipak malo lakše u Sarajevu a o djeci iz mješovitih brakova da i ne govorimo. Uvijek prevlada ona strana roditelja koji nije Srbin. Mlađe sarajevske preostale Srpkinje se udaju za muslimane, vjerovatno u nadi da će nekad prestati nositi taj nametnuti pečat pripadnice agresorskog, genocidnog, naroda a dijete u pravilu nikad ne nosi srpsko ime, nego kobajagi neutralno: Damir, Dado ili Zlatan, sljedeće koljeno je već Muhamed.


Zakon 8.

Oni muslimani koji su oženjeni Srpkinjama to ističu sa ponosom, opet kao primjer "kosmopolitizma", "multietničnosti" i "tolerancije" ali samo da se Vlasi ne dosjete. Po Islamu je dozvoljeno da muškarac musliman oženi nemuslimanku jer je na taj način prevodi u svoju vjeru, ona nosi njegovo prezime a pitajte muslimane šta misle o udajama muslimanki za Srbe ili Hrvate pa ćete vidjeti sta će vam reći. Ima da je se odreknu preko novina. Sarajevo je jedini grad u Evropi u kojem se u picu ne stavlja svinjska šunka ni u jednoj piceriji u gradu. Sarajevo je grad u kojem će vam taksista u autu pričati o svim Srbima kao koljačima i divljacima ni ne sluteći da u autu vozi baš jednog Srbina jer on zna da je Sarajevo jednonacionalan grad i baš ga briga. Ti si tu svakako u posjeti roditeljima.


Zakon 9.

Gavrilo je tu za oslobođenje Bosne od crno-žute monarhije ispalio hice! Vladimir Perić-Valter, Vaso Miskin-Crni... su život dali za Sarajevo. Crnom su i ulicu prebili ili predili. Blum, i mnogi graditelji.. su ostali i umrli. Otisli su Meša, Kusta, Nele, Brega, Tifa, Bebek... Sa čim sada u svijet? Oćel' se mlada branit poderanim gaćama? Sarajevo je grad u kojem su popljuvali i one Srbe u koje su se do juče kleli (Vesovića, Divjaka, Pejanovića, Tifu). Sarajevo je grad gdje pokoji zalutali Srbin i danas smanjuje ton kad izgovara neko srpsko ime i pazi na svaku izgovorenu riječ.


Zakon 10.

Sarajevo je grad gdje se nije rodila nijedna srpska beba već godinama. Sarajevo je grad gdje su Srbi prisiljeni da prodaju svoju imovinu u bescijenje. Sarajevo je grad iz kojeg je otišao svako normalan i svako ko je imao gdje a kad umre još ono malo srpskih i hrvatskih bakica i tetkica i kad se bagra dočepa i tih preostalih stanova, Sarajevo će postati stopostotno multietnički grad ali od šiptara, sandžaklija, pokojeg bosanskog muslimana, iranaca, pakistanaca, turaka i ostale islamske "brace". Sarajevo je grad gdje će svaki kvart za par godina imati svoju džamiju. Sa 40 broj je narastao na 100. Sarajevo je siv grad. Sarajevo je drugi grad. Sarajevo je muslimanski grad. Možda je vrijeme da i ime mijenja. Nije to više ono Sarajevo.


Istina ili...

Toliko od mene o bosni.. :smt006

User avatar
ZMIJA
Posts: 7701
Joined: 09.01.2008. 18:23
Contact:

Re: Bosna i Hercegovina

Post by ZMIJA »

Ovo je carski pisar, bez sumnje :smt023 :smt023 :smt023
Samo budalu, dva puta ujede zmija iz iste rupe !

grlica
Posts: 1867
Joined: 12.01.2012. 23:54

Re: Bosna i Hercegovina

Post by grlica »

ja ne znam ko je ovo pisao ali ja ne srećem sve te ljude o kojima se piše. SArajevo jeste grad sa mnogo doseljenika , ponajviše ovih iz Sandžaka , ima i vehabija nije da nema , ima i crnih , žutih , i ofarbanih i svega tu ima ,sve to stoji --al ne stoji da nema Srba. Iako ih nema u blizini njihovih centara (poput džamije Kralja Fagde - popularno je zovu po trolejbusima --vehabijska džamija) ima ih Na Dobrinji već (mislim Srba.) Isključuješ East Sarajevo gdje su sve sami Srbi, a Istočno je rep onog velikog Sarajeva , i taj je rep , ko cukeći buvama - sve načičkan samo Srbima.
Ne znam odakle ovolika mržnja na jedini grad u BiH --metropolskog karaktera da ne kažem :smt002 :smt001 :D
imam moćno pero - jezik srpski

Post Reply