Dogovorena saradnja sa ambasadom BiH u Rumuniji VIDEO

TV   K3

Ambasador BiH u Bukureštu Mile Vasić rekao je danas da se može dosta naučiti iz iskustva Rumunije, koja ima jak ekonomski razvoj i koja je prošle godine, po rastu i razvoju, bila vodeća zemlja u EU.

Vasić, koji je sa predstavnicima okruga Dambovica, regionalne Privredne komore, Univerziteta “Valahija” i grada Targovište posjetio opštinu Prnjavor i razgovarao sa načelnikom opštine Darkom Tomašem, naglasio je da se mnogo može naučiti, prije svega, iz procesa privlačenja stranih investicija, kojih je do sada u Rumuniji bilo oko 210.000.

“U posljednjih nekoliko godina su među tri vodeće zemlje EU. Lani su bili na prvom mjestu, tako da možemo iskoristiti priliku da zajedno sa njima apliciramo prema različitim EU fondovima u vezi sa projektima koje lokalne zajednice mogu da ponude”, istakao je Vasić.

On je naveo da postoji mnogo prostora za saradnju između lokalnih zajednica u Republici Srpskoj i okruga Dambovica, te izrazio zadovoljstvo što je u protekla tri dana, koliko delegacija iz Rumunije boravi u Republici Srpskoj, završeno mnogo posla.

“Postigli smo sporazum sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu kojim se našim istraživačima i studentima pruža mogućnost da posjete Univerzitet `Valahija`, jedan od najmodernijih u Rumuniji, koji je opremila EU. Samo njihov Institut je finansiran sa više od 15 miliona evra, zbog čega može da posluži i našim studentima u narednom periodu”, rekao je Vasić.

On je dodao da je uspostavljena saradnja i sa Područnom privrednom komorom Banjaluka, te da se očekuju konkretni projekti.

Prema Vasićevim riječima, za opštinu Prnjavor je važno što će biti uspostavljena saradnja sa Targovištem.

“To je kraljevski grad udaljen od Bukurešta sedamdesetak kilometara, grad koji ima mnogo specifičnosti i zajedničkih dodirnih tačaka sa opštinom Prnjavor. Saradnja koju možemo ostvariti sigurno će biti u korist stanovnika ove opštine” , kaže Vasić.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš kaže da je na današnjem sastanku sa rumunskom delegacijom razgovarano o uspostavljanju, prije svega, privredne saradnje, ali da je bilo riječi i o drugim oblicima saradnje.

“Naš cilj je bio da predstavimo privredne potencijale lokalne zajednice, mogućnosti ulaganja u opštinu, uspješne privrednike koji u saradnji sa Privrednom komorom okruga Dambovica mogu da ostvare saradnju i otvore nova tržišta” , rekao je Tomaš.

Delegaciji iz Rumunije predstavljeni su turistički potencijali Banje Kulaši, a upriličena je i posjeta preduzećima “Mladegs” i “Topling”.

SRNA

2 Comments

  1. Trla baba lan! Pa tamo je vec tri godine kao ambasador,sazivao je nekakve sastanke ,obećavao i pametovao o saradnji privreda i privrednika i sta bi?Veliko NISTA!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*