Dodik: Srpska podržava djelovanje nacionalnih manjina

Foto: SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da Srpska podržava djelovanje nacionalnih manjina kroz saveze, udruženja i klubove, te gaji i njeguje slobodu za sve bez obzira na vjeru i naciju.

Dodik, koji je večeras u Prnjavoru prisustvovao 9. Festivalu nacionalnih manjina “Mala Evropa”, rekao je da će se i dalje raditi na tome da se status organizacija nacionalnih manjina poboljša u okviru onoga što su prava ljudi u Srpskoj, odnosno jednakih prava za sve.

“U tom pogledu apsolutno poštujemo njegovanje kulture koju oni upražnjavaju kroz okupljanje u klubove i društva. Prnjavor je sinonim za značajan broj udruženja koja predstavljaju nacionalne manjine i prirodno je da se jedna ovakva manifestacija održi u ovoj lokalnoj zajednici”, rekao je predsjednik Srpske.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš rekao je da je namjera održavanja festivala od početka bila da se promoviše kultura, baština i sve ono što ova opština zaista jeste.

“Uvjeren sam da smo pravi primjer u Republici Srpskoj i da na najbolji način pokazujemo kako se složno živi u nekoj lokanoj zajednici”, rekao je Tomaš.

On je zahvalio republičkim nivoima vlasti, a prije svega predsjedniku Dodiku jer je na njegovu inicijativu još 2007. godine Savez nacionalnih manjina dobio status od javnog interesa, a odmah sledeće godine je kroz zakon obezbijeđeno da predstavnik nacionalnih manjina ima sigurno mjesto u lokalnim parlamentima.

Tomaš je izrazio uvjerenje da će Prnjavor zajedno sa Savezom nacionalnih manjina nastaviti graditi dobre međusobne odnose, što će doprinijeti i razvoju opštine, ali i Republike Srpske.

Festivalu nacionalnih manjina na kojem su udruženja koja djeluju na području ove opštine prikazala igru, ples i tradicionalna jela karakteristična za zemlje iz kojih potiču prisustvovao je i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević.

Prema podacima opštinske administracije na području Prnjavora živi 13 nacionalnih manjina, od kojih je najbrojnija Ukrajinska.

SRNA

10 Comments

  1. Prica o arhivu Jasenovca je stvarno tragicna!Zbog cega je to Dodik uradio jednog dana ce se saznati a da li ce zbog toga snoyiti ikakvu odgovornos vrijeme ce pokazati!

  2. Dodik toliko postuje nacionalne manjine i konstitutivne narode da je iz te ljubavi i postovanja hrvatima dao arhivu Jasenovca i za uvjek izgubio dokaze o srpskom stradanju!

    • Da to je interesantno puna su im usta patriotizma o tom neljudskom cinu Dodika se vrlo malo prica!

  3. Ko vas je sa tom pravdom za Davida namiriso’Vi pojma nemate da vas je taj cirkus koštao izbora i bilo kakvi takvih rezultata.Radili ste u korist Dodika.čak vas je i protustavno pustio i u Nrodnu skupštinu i tu vas matirao sa onim glupim anketnim odborom, Zar su vas stvarno napustili svi koji znaju čitati i pisati, kad su u SDS ostali samo pijanci i slijepci ????

    • Slucaj muckog ubistva Davida Dragicevica nije politika! Ali zbog glupih SNSDovih botova koji ucestvuju u pokusaju skrivanja istine imace politicke poslijedice. Oborice ovaj zlocinacki rezim.

  4. Kuku lele, tamo gdje je faktor Franjo Rover nema srece! Kada se tome doda Dodik i Tomas ostaje samo pasos u ruke pa put za Sloveniju!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*