Digitalni Katalog kulturnih ruta BiH – Zgrada opštine Prnjavor

U prvoj namjeni hotel, ovaj objekat je visoki izraz stila Austro-Ugarske arhitektonske škole. Objekat je devastiran promjenom namjene ali je time odigrao važnu ulogu u potrebama za objekte uprave u posljeratnoj izgradnji.

Zgrada opštine Prnjavor ( poznata pod nazivom „Stara zgrada“) izgrađena je 1910. godine u prepoznatljivom stilu arhitekture Austrougarske carevine na početku XX vijeka. Nalazi se u užem jezgru grada uklopljena u ambijent i okružena zgradama u sličnom stilu. Objekat predstavlja lijep i cjelovit primjer tadašnje arhitekture i veoma je interesantan u smislu turističke ponude opštine Prnjavor.

Prema podacima Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, zgrada se nalazi na Privremenoj listi nacionalnih spomenika BiH.

Napravljena je 1910. godine i prvobitno je služila kao hotel pod nazivom “STERN”, vlasništvo Nikole Marksa, a hotel je raspolagao sa 6 soba.

Nakon toga, dugo godina je je služila kao sjedište Sreskog povjereništva, a trenutno su u njoj smještena četiri odjeljenja Administrativne službe opštine Prnjavor, te prostorije Stručne službe Skupštine opštine Prnjavor.

atrium-katalog.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*