Četiri generacije porodice Blatešić pod istim krovom

Višečlana porodica Blatešić iz Gornje Mravice kod Prnjavora, u čijem domaćinstvu žive četiri generacije, poštujući tradicionalne vrijednosti, primjer je istinske sloge.

Na ovu činjenicu su posebno ponosni osnivači domaćinstva, supružnici Nedeljka i Gligo Blatešić. Da pod jednim krovom živi više od dvije generacije ljudi, na mravičkom, ali i širem području Prnjavora, prava je rijetkost, a Blatešići se mogu pohvaliti da su na istom ognjištu okupili osmoro svojih članova. Najstariji ukućanin Gligo (77) priča da je decenijama gradio i radio, a i njegova supruga Nedeljka navršila je već 56 godina “staža” na ovom imanju. Nemaju velikih obaveza, jer “mlada garda” preuzima obaveze o domaćinstvu.

– Oslobođena sam poslova, pa sam samo aktivni posmatrač stanja u domaćinstvu. Čuvam praunuke i igram se sa njima. Radujem se njihovom odrastanju, gledajući kako život nekako brzo teče – kaže domaćica Nedeljka.

Najstariji ukućanin formalno ima ulogu glavnog domaćina, ali mu, kako ističe, nije mnogo stalo do te “funkcije”.

– Radni vijek sam proveo u firmi u Prnjavoru i vodeći domaćinstvo. Nisu to bile lake godine, ali sam bio svjestan da se mora mnogo crnčiti da bi bili obezbijeđeni solidni uslovi za život. I sada, valjda po navici, ustajem rano, kada i ostali ukućani, ali su me oslobodili svih obaveza – kazuje Gligo.

Njihova kćerka Dragana, koja je preuzela brigu o organizaciji poslova u domaćinstvu, kaže da je dogovor osnovni recept za slogu, zajedništvo i napredak.

– Najznačajnije je da se o svim poslovima dogovaram sa dvojicom mojih sinova i snahom. Lijepo to funkcioniše. Kao da se držimo one narodne izreke: “I kod pasa se zna stariji”, pa se tako i kod nas daje prednost godinama i iskustvu. Sinovi su zaposleni u Prnjavoru, ali su svakodnevno i na imanju, odnosno kod svoje kuće. Mnogo ih privlači selo i najavljuju da će ostati vjerni rodnom domaćinstvu – veli Dragana.

Blatešići se bave uzgojem bikova, imaju i krmače prasilice, krave…

– Imamo trenutno sedam bikova u tovu. Otkupna cijena je oko četiri marke po kilogramu, a dobru saradnju ostvarujemo sa jednom mesnicom u Prnjavoru – kaže trenutno glava ove skladne porodice.

Dodaje da za stoku treba blagovremeno obezbijediti dovoljno hrane.

– Sijemo kukuruz, pšenicu, stalno smo aktivni i u bašti. Zasijali smo četrdesetak dunuma kukuruzom i silažom. Značajnu ulogu ima i moja snaha Nevena, koja uz rad u domaćinstvu podiže sina Bojana i kćerku Draganu, naše najmlađe ukućane – rekla je Dragana.

Za ovu porodicu se može reći da predstavlja pravi primjer domaćinstva u kojem su ravnopravno podijeljeni poslovi. Međutim, ako zapne u vezi sa nekim poslom, onda se zna ko je stariji i njegova, u ovom slučaju njena, Draganina, riječ je presudna. I niko se ne ljuti.

Gužva

Nevena Blatešić kaže da je najljepše kada su svi na okupu.

– Iako smo različitih godina i pogleda na život, lijepo se slažemo i međusobno uvažavamo. I u takvoj gužvi i pojačanoj kućnoj “frekvenciji saobraćaja”, uvijek se zna šta ko treba da radi – kaže sa smiješkom Nevena.

(Glas Srpske)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*