2 Comments

 1. Ево већ трећи дан како моја маленкост напреже и лијеву и десну хемисферу мозга да би ли одгонетнуо шта се овим видео-линком жељело поручити васколиком пучанству. Не иде, све нешто запиње, остаје недоречено или се то бар мени чини. Почињао сам да пишем коментар два-три пута, а онда се сјетих да помоћ потражим од нашег великог горостаса књижевности, мудрог човјека, врсног дипломату и Нобеловца – Иву Андрића!

  Каже (пише) Андрић:
  “Дуготрајно робовање и рђава управа могу толико збунити и унаказити схватања једног народа да здрав разум и прави суд у њему отанчају и ослабе, да се потпуно извитопере. Такав поремећен народ не може више да разликује не само добро од зла у свијету око себе него ни своју сопствену корист од очигледне штете”.
  Андрић са проницљивим даром запажања задржава своју пажњу на онима који управљају државом (општином, или другом буџетском организацијом):
  “У таквом човјеку брзо се развија несразмјерна представа о својој важности и величини, упоредо са сумњом и бојазни да људи ту његову величину не виде како треба и не цијене довољно. То ствара у њему потребу да своју силу испољава гласно и видно на сваком кораку”.

  “Преведено” на локални ниво (јунаци Јутарњег програма РТРС су из Прњавора) било би добро да се прича о њима настави и да нам објасне зашто би неко посумњао у њихову важност и величину! Ово тим прије што су високо позиционирани државни (буџетски) “чимбеници”, што предају студентима на факултету, што су чланови надзорних одбора, консултанти, корисници других привилегија, све то као експерти економије – докторанти економских наука, а да је великој већини народа проблема “до грла”. И како то да у редовно (“примарно”) радно вријеме обављају и „сабију“ све те радне и друге обавезе; уз мјесечна примања од којих “боли глава”.

  А сунђер у копачкама је само одвраћање пажње, као што је Вук Караџић учио прва слова тако што је користио за писање омотач фишека пушчаног метка а као тинту барут од тог истог метка!!! То му није сметало да постане „научењак“ и „реформатор“ српског језика!!!

 2. Чуј шта рече чова да је сунђере заборавио…Једне копачке!Која прича.?Ми како гурамо постаћемо или смо већ прваци свијета у измишљању тј.лагању.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*