Kreativne učenice iz Potočana:San od papira

Origami je veoma složen, zabavan način umjetničkog izražavanja koji na površinu iznosi najljepše i najmaštovitije kreacije.

Origami danas nije samo tradicionalna japanska vještina savijanja papira, već i umjetnost koja ima svoje predstavnike i stilove, u gotovo svim dijelovima svijeta.

Ako želite saznati nešto više o origamiju ne morate putovati u Japan, dovoljno je da posjetite Osnovnu školu “Miloš Crnjanski” u Potočanima. Upravo tu školu pohađaju četiri djevojčice, koje su zaljubljenici u origami. Koristeći komadić papira i origami tehniku one kreiraju fantastične origami modele. Vedrana i Vladana Stegić sestre bliznakinje, učenice su 6. razreda, a Nedjeljka Dragojević i Dragana Todorić učenice 5. razreda. Sve četiri spojilo je jedno, a to je ljubav prema origamiju.

“Origami iziskuje mnogo volje, strpljenja, preciznosti upornosti, ali utiče na razvoj mašte i motoričkih sposobnosti. Obožavamo izazove u vidu težih i zahtjevnih zadataka”, kazale su sestre Stegić.

Na isti način razmišljaju i Nedjeljka Dragojević i Dragana Todorić za koje je bavljenje origamijem zabavnije i korisnije od igranja igrica ili korištenja društvenih mreža.

U dijalogu ruku i papira ove četiri kreativne djevojčice svakim novim danom sve više obogaćuju svoju stvaralačku kolekciju, na koju malo ko može ostati ravnodušan. Od malog, na izgled bezvrijednog komadića papira, one uspijevaju napraviti nešto vrijedno svake pažnje.

Prnjavor.info – Zoran Ančić

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*